Соопштенија

Постигнат напредок во дијалогот со социјалните партнери за новиот Општ колективен договор во јавен сектор

Економско-социјалниот совет денеска ја одржа деветтата седница со која претседаваше министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска. На денешната седница беa разгледани и усвоени Информацијата за имплементација на Работниот план за Преглед на занимања и Информацијата за учество на трипартитна делегација на Меѓународната конференција на трудот во Женева, во јуни 2023 година. Главната дискусија […]

13-та Седница на Економско-социјалниот совет

    Економско-социјалниот совет ја одржа својата 13-та седница, на која се дискутираше за Предлог на Законот за парнична постапка во делот на работните спорови, избор на претставник од ЕСС за член во Советот за статистика, Нацрт-документ за перформанс мониторинг на Економско-социјални совети од држави на Западен Балкан, во рамки на регионалниот проект Платформа за […]

Свечена седница по повод 1 Мај на Економско-социјалниот совет

На свечената седница на Економско – социјалниот совет, а во духот на Меѓународниот ден на трудот, се обратија претседателот на Владата Зоран Заев, заменик-претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи, министерка за труд и социјална политика Јагода Шахпаска, претседателот на Организација на работодавачи, Ангел Димитров и секретарот […]